Istebna, Jaworzynka, Koniaków Strona Główna Istebna, Jaworzynka, Koniaków
Jednym słowem Trójwieś!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
DENTYSTA
Autor Wiadomość
miriam314
Mały gazda

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   DENTYSTA

Jestem oburzony postawą dentysty, mającego gabinet w byłym predszkolu w Istebnej-Dziedzinie. W dniu wczorajszym, tj. 22.03.2010 r. około godziny 18.oo moja znajoma udała się do tego dentysty z pięcioletnim dzieckiem , prosząc go o pomoc. Pomimo, że dziecko cierpiało w związku z silnym bólem zęba - pomocy takiej nie uzyskano. Oboje "cierpiętników" los zawiódł w końcu do Wisły Centrum, gdzie zabieg stomatologiczny kosztował 30 zł, zaś młody pacjent otrzymał od pani doktor nagrodę w postaci odznaki za dzielną postawę na fotelu dentystycznym.

istebnianka
Turysta

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   

...
Ostatnio zmieniony przez istebnianka Wto 01 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Mieszkaniec
Przełokropny gazda

Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010   

Jeśli ten dentysta ma kontrakt z NFZ-tem to warto tam złożyć skargę opisując całą sytuację. Mysle że da to efekt. Od czegoś trzeba zacząć.

KaYa
VIP-Gaździna
Łoś super Ktoś :)

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

z jednej strony rozumiem że jak boli to nie przyjmuje się do wiadomości że można nie zostać przyjętym.. z drugiej zaś nie pojmuje tego wielkiego oburzenia do końca.. skoro ktos ma zapisanych pacjentów na miesiąc wcześniej nie może go odwołac przy okazji każdego "naglego" wypadku.. a z tego co wiem doktór Ligęza jest dentystą mocno obleganym i nie może pozwolić sobie na nagminne odwoływanie pacjentów ... sama byłam świadkiem jak w takiej własnie pilnej sytuacji przeprosił , wziął nr i obiecal że jeżeli tylko ktoś odwoła wizytę to od razu zadzwoni i przyjmie "potrzebującego".. więc robi co tylko może.. nikt nie jest w stanie sie rozmnożyć.. troche zrozumienia..
But I'll be at least 2 people today.
If thats ok

dawcio17
Turysta

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   

ale jezli pije kawe i nie baczy na placz dziecka?? wg mnie doktor nie weazne jaki czy chirurg czy dentysta w swoim obowiazku ma napisane pomoc innym! a jesli tego przykazania nie slucha to nie jest prawdziwym lekarzem! dla mnie ten dentysta to dno skoro odmowil pomocy dziecku!! i tyle w temacie

P.Ligeza
Turysta

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

Witam
Rzeczywiście, każdy gabinet który posiada kontrakt z NFZ jest zobowiazany do udzielenia pomocy w stanach nagłych. W przypadku odmowy mozna napisać skargę
do centrali i konsekwencje z pewnościa będa wyciagniete. Warto o tym pamiętać. Ja kontraktu nie posiadam, więc i takiego obowiązku nie posiadam. Nieprawdą
jest jednak że nie przyjmuję osób z bólem. Robie to jednak ZAWSZE pod jednym warunkiem. Muszę mieć na to conajmniej 30 minut. Niestety nie wchodzi w grę przyjmowanie "między pacjentami".
Na przyjęcie osoby z bólem potrzeba średnio dwa, trzy razy więcej czasu niż na przyjęcie osoby "normalnej", jeśli oczywiście ma to być zrobione dobrze.
Wiele razy słyszałem że ktoś chce "tylko wyrwać zęba". Owszem czasami to moze być "tylko", co jednak w sytuacji kiedy są jakieś powikłania przy usuwaniu?
Watpie czy ktokolwiek z was chciałby mieć otwartą np. zatoke szczękową po usunięciu trzonowca (zdarza się, i to często...)a doktor rozłożyłby ręce na zasadzie "teraz radz sobie sam".
Powikłań choćby przy usuwaniu zęba moga byc dziesiątki, o leczeniu kanałowym nie wspomnę. Zdarza się że usuniecie zęba przy użyciu lasera CO2, mikroskopu operacyjnego, technik obrazowania cyfrowego, fizjodyspensera itd. potrafi zająć godzinę, póltorej. Ja jednak jestem przygotowany na każdą sytuację, i zapewniam, że COKOLWIEk by sie nie zdarzyło jestem w stanie dokończyć każdy zabieg (łacznie z operacja zatoki szczękowej)
Na to jednak potrzeba czasu. Dlatego mam zasadę, że jeśli go nie posiadam, to za pacjenta bólowego się nie zabieram.
Myślę że jest to uczciwe podejście. Zawsze robię w ten sposób że zapisuję sobie telefon osoby zainteresowanej, i pózniej w razie możliwości
oddzwaniam. To ze jedni to rozumieją, a drudzy sie obrażają, cóż, życie...
Miriam 314,pamiętam tę sytuacje natomiast co do zachowania Twojej znajomej w gabinecie przemilczę...
Istebnianka, zarzucasz mi brak uczuć, a Ty jakie masz uczucia w stosunku do swego dziecka, skoro doprowadziłaś je do takiego stanu??? (ból zęba nie rozwija sie w ciągu godziny...)
Dawcio, nie porównuj chirurgii do stomatologii. W pierwszym przypadku "wypadki" są nagłe, zagrażają życiu, pretensje możesz mieć do Najwyższego. W drugim rozwijają się miesiącami (lub latami), nie zagrażają życiu, pretensje możesz mieć tylko do siebie.
pzdr
Piotr Ligęza IAO,PSI,ICOI,DGOI
p.s

Miriam, bardzo podobał mi się Twój post z 4.08.2008r. forum:sprawy gminne, temat "nowa trójwieś". Pozwól że zacytuję ci (cię):
"Zgodnie z art. 212 kodeksu karnego, kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. Przewidziano typ kwalifikowany przestępstwa /zagrożony wyższą karą/, polegający na dopuszczeniu się pomówienia w środkach masowego przekazu. W rozumieniu tego przepisu Internet należy utożsamiać ze środkiem masowego przekazu. Przyjmuje się, że pomawiana osoba nie musi zostać wyraźnie wskazana w publikacji. Wystarczy, iż będzie można ją zidentyfikować na podstawie jej treści. Niniejsze podaję do wiadomości i ewentualnego wykorzystania ..."

p.s. 2
Też polecam Sigmę (szczególnie mojego przyjaciela Rafała). Nie wiem czy są o 50 % tańsi (nie pamiętam, choć sam tam pracowałem), ale na pewno wiedzą co robią...

[ Dodano: Wto 18 Maj, 2010 ]
Natomiast na przyszłośc jeśli ktoś ma jakieś do mnie uwagi, proszę mi to (jeśli oczywiście ktoś ma odwagę) powiedzieć w cztery oczy. Jeśli już ktoś używa forum do wylewania swoich frustracji (ma do tego prawo) to niech chociaż się podpisuje imieniem i nazwiskiem, bo z całym szacunkiem, jeśli ktoś kogoś nazywa "dnem", i jednocześnie skrywa się za nickiem, to przypomina mi to sforę ujadających kundli.
z poważaniem
lek. stom Piotr Ligęza IAO,PSI,ICOI,DGOI

Anula
oberGaździna

Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

Jej tak sie napisałam i mi cały post zniknął... no nic powiem jeszcze raz co mysle na ten temat...
Ludzie, proszę o wiecej zrozumienia i zyczliwości. Z tego co mi wiadomo to doktor Ligęza ma prywatna praktykę i pewnie jak powszechnie wiadomo przyjmuje na zapisy, wiec nie rozumiem tu Waszego oburzenia, jak sie komuś nie podoba zawsze mozna zminic lekarza i nie miec pretensji do kogoś kto jest Bogu ducha winny. Apeluje do wszystkich pacjentów aby powiadamiali lekarza, jęsli w dniu zaplanowanej wizyty nie mogę przyjść na umowiona godzine, bo własnie wtedy mozna przyjac takiego potrzebującego pacjenta. Ja sama miałam juz co najmniej 2 nagłe przypadki i w obu zostałam przyjęta w tym samym dniu, pewnie miałam szczęście, bo widocznie ktoś zrezygnował i zrobiło sie okienko. Bardzo podoba mi sie ten zwyczaj doktora, że kiedy jest nagły przypadek oddzwania w momencie pojawienia sie mozliwośći przyjecia takiego potrzebujacego pacjenta, tylko Szanowni Państwo trzeba sie wykazac lojalnosci i takim ludzkim zrozumieniem, że ktos moze by chetnie "wskoczył" w Wasze miejsce... A, i jeszcze jedno powinniście sie cieszyć , że mamy takiego specjalistę na naszym terenie a nie opowiadac takich bzdur... Pozdrawiam

Julianna
Przełokropno gaździna

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010   

Co się stało z postem Istebnianki? Czyżby go skasowała? Mała rada na przyszłość - zanim coś powiesz, droga Istebnianko, najpierw pomyśl. To naprawdę nie boli!

Odpowiedz do tematu